Az allergia ájurvédikus megközelítése

Az allergia ájurvédikus megközelítése

Szenved valamilyen módon allergiától? Talán már retteg a tavasz beköszöntétől, mert az allergiája eluralkodik az életén. Sajnos sokan közülünk teljesen tehetetlennek érezzük magunkat, amikor arról van szó, hogy az allergiával kapcsolatos tapasztalatainkat bármilyen valós vagy értelmes módon megváltoztassuk.

De mivel az allergiák oly gyakran fellángolnak az évnek ebben az időszakában, a tavasz különösen alkalmas arra, hogy felfedezzük az allergia ayurvédikus megközelítését – amely szerencsére egyedülálló perspektívát és számos hatékony allergiakezelést kínál a tavaszra és azon túl is. Őszintén reméljük, hogy ezek a meglátások segítenek Önnek és szeretteinek megtalálni a megérdemelt allergiás enyhülést.

Ebben a cikkben: 

Az ájurvéda szerint az allergia annak az eredménye, hogy egy adott anyag (az allergén) súlyosbítja egy adott dosha: vata, pitta vagy kapha állapotát. Az Ayurvéda ezért az allergiákat dosha szerint osztályozza, attól függően, hogy az egyes esetekben melyek váltják ki az allergiát. És igen, lehetséges, hogy egynél több dosha is érintett.

Leggyakrabban az allergiás reakciók az alkatunkat tükrözik. Más szóval, egy pitta-predomináns egyénnél nagyobb valószínűséggel alakul ki pitta típusú allergia, míg egy kapha-predominánsnál nagyobb valószínűséggel kapha típusú allergia. Ez különösen akkor igaz, ha a domináns dosháink súlyosbodnak.

Azonban az is lehetséges, hogy olyan allergiák alakulnak ki, amelyek nem korrelálnak a konstitúciónkkal. Például egy vata-predomináns személy, akinek a pitta szintje emelkedett, tisztán pitta típusú allergiát mutathat. Bárhogy is legyen, kezdjük azzal, hogy megkülönböztetjük az ájurvédikus hagyományban azonosított háromféle allergiát.

Lássuk, mit tehetünk az allergia ellen ájurvédikus szemszögből!

Allergiák és a Három Dosha

Az alábbiakban az allergiák leírását találja dosha szerint: vata-típusú, pitta-típusú és kapha-típusú – mindegyiknél röviden ismertetjük mik a klasszikus allergia tünetei, a potenciálisan súlyosbító élelmiszereket és a dosha-specifikus gyógymódok rövid listáját.

Ez az információ alapvető fontosságú. Ne aggódjunk, nem ragadunk le részleteknél. Hamarosan megismerhetünk néhány ayurvédikus módszert, ami segíthet enyhíteni az allergiás tüneteket, bármi is legyen azok eredete.

Vata-típusú allergiák

A Vata típusú allergia tünetek gyakran az emésztőrendszerben jelentkeznek, mint például böfögés, puffadás, emésztési panaszok, gázok, bélgörcs, hasi fájdalom és bélkólika. A tünetek között szerepel még a zihálás vagy fejfájás, valamint tüsszögés, fülcsengés, ízületi fájdalom, isiász, izomrángás vagy -görcs, álmatlanság, rémálmok és egyéb vata-típusú kellemetlenségek.

Lehetséges összefüggés a Vata-aggregáló ételekkel

A Vata egyensúlyhiány okozhat ételérzékenységet a nyers ételekre, több féle babra (fekete bab, pinto bab, adzuki bab stb.) és bizonyos állati fehérjékre, például sertéshúsra. Ezek az ételek súlyosbíthatják a vata típusú allergiákat is.

A Vata kiegyensúlyozása

Amikor a vata súlyosbodik, fontos, hogy lassítsunk, tartsuk melegen magunkat, maradjunk hidratáltak, és vata-békítő étrendet fogyasszunk. A Vata típusú allergiákat gyakran enyhítik a meleg gyógyteák, amelyekhez egy csepp szezámolajat vagy ghít adnak, hogy ellensúlyozzák a vata száraz tulajdonságát, valamint a meleg és földelő gyógynövények.

Pitta-típusú allergiák

A Pitta típusú allergiák általában akkor jelentkeznek, amikor az allergén forró, éles tulajdonságai érintkeznek a bőrrel, majd ezt követően a véráramba jutnak. A Pitta-típusú allergiák ezért gyakran bőrreakciók, mint például csalánkiütés, kiütések, viszketés, allergiás bőrgyulladás, ekcéma, és véreres szemmel is járhatnak. Az emésztőrendszerben a pitta allergia gyomorégést, savas emésztési zavarokat, gyomorpanaszokat, hányingert vagy hányást okozhat. A pitta típusú allergiák hőhullámokat is kiválthatnak.

Lehetséges összefüggés a Pitta-aggregáló ételekkel

A magas pitta-szint ételérzékenységet vagy allergiát okozhat a forró, fűszeres ételekre, citrusfélékre, savanyú gyümölcsökre, paradicsomra, burgonyára, padlizsánra és erjesztett ételekre. Ezek az ételek súlyosbíthatják a pitta típusú allergiákat is.

A Pitta kiegyensúlyozása

Amikor a pitta szintje magas, a legjobb, ha hűvösen tartjuk magunkat, kerüljük a déli testmozgást, és pitta-pácienseket támogató étrendet fogyasztunk. A hűsítő és tisztító gyógynövények szintén támogatók lehetnek. Mivel a pitta annyira vonzódik a vérhez, a vér tisztítása gyakran rendkívül hasznos. A véradás egyszerűen pacifikálhatja a pitát, hasonlóan a hagyományos vérképzéshez.

A bőr számára

A bőr kiegyensúlyozásához és megnyugtatásához próbálja ki a következő terápiás stratégiák egyikét:

Friss korianderlé
A korianderlé fogyasztása hűsíti és megnyugtatja az egész rendszert, és elősegíti a bőr optimális egészségét, kényelmét, hőmérsékletét és folyadékegyensúlyát. Egyszerűen tegyen egy marék friss koriandert egy turmixgépbe kb. 1/3 csésze vízzel, és turmixolja össze. Szűrje le a pépet, és igya meg a levét.

Korianderpép
A friss korianderpép közvetlenül a bőrre történő felvitele helyileg még inkább nyugtató hatású, és a korianderlével együtt is használható. A pépet a levétől való leválasztás után lehet alkalmazni a bőrön.

Kapha-típusú allergiák

A Kapha-típusú allergiák a tavaszi szezonban súlyosbodnak leginkább a pollenalapú allergének támadása miatt. A Kapha-típusú allergia tünetei közé tartozik a nyálkahártya-irritáció, a szénanátha, a megfázás, a torlódás, a köhögés, az arcüreggyulladás, a vízvisszatartás, a hörgők pangása, az asztma és még az alvászavarok is.6 Az emésztőrendszerben a Kapha-típusú allergiák bizonyos nehézséget okozhatnak a gyomorban és az emésztés lassúságát.

Lehetséges összefüggés a Kapha-aggregáló ételekkel

Az emelkedett kapha ételérzékenységet vagy allergiát okozhat az olyan tejtermékekre, mint a tej, a joghurt és a sajt, valamint a búzára, az uborkára vagy a görögdinnyére. Ezek az ételek valószínűleg súlyosbítják a kapha típusú allergiákat is.

A Kapha kiegyensúlyozása

Ha megpróbáljuk egyensúlyba hozni a kaphát, a legjobb, ha melegen és szárazon tartjuk magunkat, kerüljük a nappali szunyókálást, aktívak maradunk, és kaphát támogató étrendet alkalmazunk. A könnyítő és tisztító gyógyteák fogyasztása szintén segíthet a felesleges kapha elfolyósításában, szárításában és eltávolításában.7 Kis mennyiségű helyi méz édesítőszerként való használata a rendszer megtisztítását szolgálja a felesleges kaphától, és segíthet a helyi pollenekkel szembeni érzékenység csökkentésében is.

Ezenkívül a meleg és stimuláló gyógynövények segíthetnek a felesleges kapha kiürítésében a mellkasból és a gyomorból, elősegíthetik a szövetek megfelelő folyadékegyensúlyát, és visszaadhatják a lanyha emésztő tűz erejét.

Ha Ön különösen a tavaszi allergiákkal hajlamos küzdeni, a tél és a tavasz közötti időszakban végzett étrendi tisztítókúra segíthet megtisztítani a gyomrot és a tüdőt a felesleges kaphától, amely általában a kapha típusú allergiák hátterében áll. A tavasz hátralévő részében a heti egynapos böjt – legyen az teljes böjt, gyümölcs- vagy gyümölcslé-böjt, vagy egy egynapos kitchari-diéta – segíthet a kapha egyensúlyban tartásában.8

Vannak fejlettebb ayurvédikus terápiák is, mint például a panchakarma, amelyek hatékony eszközt kínálnak a felhalmozódott kapha kiürítésére a szervezetből. Ezeket a legjobb egy ayurvédikus szakember irányításával végezni.

Általános terápiás stratégiák az allergia kezelésére

Bár az allergia típusának azonosítása fontos első lépés, számos olyan kezelési stratégia létezik, amely hasznos lehet, függetlenül attól, hogy melyik dosha áll az adott allergia hátterében. Ezek a terápiák kiegészíthetik az Ön által alkalmazott dosha-specifikus stratégiákat, és mivel univerzálisak, gyakran segítenek egyúttal javítani az alapvető közérzetünket is.

Kerülje az allergéneket

Bármilyen nyilvánvalónak is tűnik, az adott allergénnek való kitettség elkerülése fontos pihenőidőt adhat a szervezetednek az allergia gyökerét jelentő túlzottan aktív immunválasz alól. Ha allergiás a pollenekre, tegyen meg mindent, hogy egy ideig ne kerüljön az útjába. Ha allergiás a macskák szőrére, próbáljon meg egy ideig kerülni minden kapcsolatot a macskákkal.

Az is hasznos lehet, ha pamutruhába öltözik (amely fantasztikusan hipoallergén, különösen, ha a szálak organikusak és rovarirtószerektől mentesen állították elő). Ha lehetséges, kerülje a szintetikus szálakkal, például a poliészterrel vagy a műselyemmel való érintkezést.

Támogassa az erős emésztést

Az Ayurveda nagy hangsúlyt fektet az emésztőrendszer egészségére. Az emésztés ereje szorosan összefügg az immunválaszokkal, így az emésztőkapacitás kitisztítása és feltüzelése óriási segítséget jelenthet az allergiák esetén.

Az emésztés (agni) támogatása érdekében minimalizálja az élénkítőszerek, a finomított cukrok és a feldolgozott élelmiszerek bevitelét. Az is hasznos, ha tudatosan étkezik, következetes étkezési rendet követ, és agni-erősítő gyógynövényeket és fűszereket használ.

Helyezze előtérbe a megfelelő élelmiszer-kombinációt

Mivel az emésztőrendszer és az immunrendszer működése oly szorosan összefügg, a megfelelő ételkombináció alapvető támogatást nyújthat az emésztőrendszer egészségének javításával. Ez viszont erősítheti az immunrendszer egészségét.

Az ájurvéda számos olyan élelmiszert ismertet, amelyeket, bár külön-külön fogyasztva talán jó, egymással kombinálva hihetetlenül megterhelő emészteni. Ezek közé tartoznak például a hús és a tejtermékek, a tej és a joghurt, a bab és a sajt. Ha teljesebb képet szeretne kapni arról, hogyan közelítse meg ezt a stratégiát, kérjük, tekintse meg az ételek megfelelő kombinálásáról szóló forrásunkat.

Kövesse a Dosha-pácienseket támogató étrendet

Ez attól függően változik, hogy melyik dosha játszik leginkább szerepet az Ön allergiás reakciójában. Ha inkább kapha típusú tünetei vannak, kövessen kapha-pácoló étrendet. Ha az allergiás reakcióban a pitta a főszereplő, kövessen pitta-támogató étrendet. Ha pedig a tünetei vata típusú allergiára utalnak, kövessen vata-békítő étrendet.

Diétás tisztítókúra

Tekintettel az emésztés és az immunrendszer működése közötti szoros kapcsolatra, az emésztési tűz feltüzelése egy tisztítókúrával hihetetlenül hatékony módja lehet az immunrendszer támogatásának és az allergiák kialakulásának minimalizálásának.

A tisztítókúra alapfeltevése az, hogy a testünk eredendően intelligens; amikor szünetet tartunk a potenciálisan káros beviteltől, a testünk azonnal a takarításra fordítja a többletenergiát – helyreállítja és megfiatalítja a rendszert az optimális teljesítmény érdekében.

Egy diétás tisztítókúra segíthet az emésztőrendszer újraindításában, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy számítógép újraindítása segít kiküszöbölni a hibákat és a sajátosságokat, amelyek zavarhatják a rutinszerű működést. A tisztítókúrák segítenek a méreganyagok kiürítésében, a doshák kiegyensúlyozásában és az emésztés erősebb tüzének meggyújtásában – mindezek támogatják az emésztés egészségét, a megfelelő immunrendszer működését és a kevesebb allergiát.

A tisztítókúrák lehetnek olyan egyszerűek, mint egy fél- vagy egész napos böjt, egy rövid gyümölcslé-tisztítás, vagy egy hosszabb, egynapos diéta, például a kitchari. Az ájurvéda számos hatékony tisztító technikát kínál. Ha felkeltettük érdeklődését, és szeretne némi útmutatást, kérjük, tekintse meg Tisztítókúra részlegünket, ahol többféle ayurvédikus tisztítókúrát ismertetünk.

Orrjáratok tisztítása

Mivel a légzőrendszer az allergiás tünetek gyakori gazdája, az orrjáratoknak nyújtott közvetlen támogatás segíthet enyhíteni az allergének hatását ezekre a kényes szövetekre. A nasya és a neti pot mindkettő támogatja a tiszta légzést és a tiszta elmét, de hatásuk egészen más.

Az alábbi leírások segítenek eldönteni, hogy melyik lenne a legjobb az Ön számára. Vagy kísérletezhet mindkettővel, és eldöntheti, melyik tetszik jobban. Mivel ezek a terápiák némileg ellentétes energiákat vezetnek be, a legjobb, ha külön-külön gyakoroljuk őket. Lehet, hogy az egyik egyszerűen jobban illik Önhöz. De ha mindkettő tetszik, akkor napszakonként, évszakonként vagy tünetenként váltogathatja őket – aszerint, hogy mi váltja ki leginkább a szervezetét

Nasya

A Nasya az a gyakorlat, amikor gyógynövényes olajat alkalmazunk az orrjáratokra, hogy megnyugtassuk ezeket a kényes szöveteket, elősegítsük az akadálytalan légzést, enyhítsük a felgyülemlett stresszt, és támogassuk a mentális tisztaságot – mindezt úgy, hogy közben fontos gátat képezünk a potenciálisan zavaró allergénekkel szemben.

Az orrjáratok kenése állítólag javítja a hang minőségét és erősíti a látást. A nasya nem végezhető menstruáció vagy terhesség alatt. Ha ez a gyakorlat új Önnek, kérjük, nézze meg rövid oktatóvideónkat.

Orröblítés

Az orröblítés, vagy neti pot, az a gyakorlat, amikor meleg sós vizet öntünk az orrjáratokon keresztül. Ez megnedvesíti a nyálkahártyát és megtisztítja az orrjáratokat a portól, szennyeződésektől, pollenektől, egyéb allergénektől és a felesleges nyálkától. A neti edény tökéletesen alkalmas erre a gyakorlatra.

Ha úgy érzi, hogy az orrjáratokat utána száraznak érzi, vagy ha gátat szeretne képezni a potenciális allergénekkel szemben, akkor a kisujjával kenje be az orrlyukakat egy kis olajjal – akár közvetlenül a neti pot után, akár a nap egy másik időpontjában. Ha a neti pot használata új Önnek, kérjük, nézze meg rövid oktatóvideónkat.

Gargalizáljon támogató folyadékokkal

Ha a torok súlyosbodik, akkor a gargalizálás egy kis mézzel forró vízben vagy 1 csésze forró víz, 1 teáskanál kurkuma por és 1 teáskanál természetes ásványi só keverékével egyszerre lehet tisztító és nyugtató hatású.9

Meditáljon a stressz csökkentésére

A legtöbb allergia a stresszel hozható összefüggésbe.10 Az ájurvéda elismeri számos olyan finom terápia erejét, amelyek segíthetnek csökkenteni a stressz fiziológiára gyakorolt káros hatásait. A meditáció nagyon hatékony technika; segít minimalizálni a stressz megélését, és ösztönzi a stresszhelyzetekre adott konstruktívabb válaszok kialakulását is.

Már napi tíz-tizenöt perc meditáció is mélyreható hatással lehet lelkiállapotunkra. Ha még nincs meditációs gyakorlatod, a Vasant Lad, MASc által tanított Üres tál meditáció egy egyszerű, de erőteljes gyakorlat, amely bárki számára alkalmas.

Minden nap szenteljünk néhány percet a Pranayamának

A pránájáma a légzéssel való munka gyakorlata, amely az elme és a test szervezet durva és finom aspektusaira egyaránt hatással van. A meditációhoz hasonlóan a pránajáma is támogatja az idegrendszer egyensúlyát, elkezdi feloldani a krónikus stressz körforgását, amely allergiát válthat ki, és segít elérni és visszaállítani az energiatestben régóta fennálló mintákat.

Ezenkívül a pránajáma specifikusabb támogatást nyújt az allergiák által oly gyakran érintett légutaknak. Íme néhány megfontolandó légzőgyakorlat:

Alternatív orrlégzés

Ez a Nadi Shodhana néven is ismert gyakorlat csodálatos a stressz csökkentésére és a légzőcsatornák egyensúlyának támogatására. Különösen hasznos szénanátha, sípoló légzés vagy tüsszögés esetén.11

Ujjayi légzés

Az Ujjayi Pránájáma aktiválja a torokközpontot, és segít egyensúlyba hozni az egész energetikai testet. Emellett erőteljes támogatást nyújt az immunrendszernek.

Bhastrika (haranglégzés)

A Bhastrika Pránájáma egy élénkítő gyakorlat, amely belső hőt hoz létre, segít elfolyósítani a felesleges nyálkát, és általában megtisztítja a légzőszerveket az elzáródásoktól. Különösen jótékonyan hat a pangásos típusú allergiák esetében.

Gyakorolja a jógát

A jóga egy másik hatékony és élvezetes terápia, amely segíthet a stressz csökkentésében és a rendszer általános egyensúlyában. Kiindulópontként fontolja meg az alábbi áramlások egyikét:

Napüdvözlet

A Napüdvözlet (Surya Namaskar) melegítő, aktiváló, élénkítő és egyben földelő hatású. Mivel ösztönzik a belső melegség kialakulását, a napüdvözletek leginkább a vata és kapha típusú allergiások számára alkalmasak.

Hold-üdvözletek

A Hold-üdvözletek (Chandra Namaskar) hűsítő, nyugtató, földelő és nyugtató hatásúak. Mivel lelassítják és lehűtik a rendszert, a holdüdvözletek inkább a pitta típusú allergiákhoz alkalmasak.

Sok út, egy cél

Az egyik leginspirálóbb dolog az Ayurvédában az, hogy képes minden egyes embert meggyógyítani – az ő sajátos igényei szerint. Az Ayurveda minden betegségre számos hatékony kezelési stratégiát kínál.

Mint láttuk, ez minden bizonnyal így van az allergiák esetében is. Az igazság az, hogy nem a tünet a legfontosabb tényező a legjobb terápiák meghatározásában. Az egyén az. Ez azt jelenti, hogy Ön… Ön (és az Ön sajátos konstellációja az alkat, az egyensúlyhiány, az étrend, az életmód stb. tekintetében) a legkritikusabb információ annak meghatározásában, hogy az Ön egyéni esetében mely terápiák lennének a legsegítőképesebbek.

Ezért lehet olyan rendkívül kifizetődő egy képzett ayurvédikus szakemberrel dolgozni. Az Ayurvédának ez az aspektusa egyben meghívás is az Ön számára a saját gyógyulási folyamatában. Ez egy lehetőség arra, hogy leülj a helyzeteddel, hogy elgondolkodj az egyensúlytalanságodban szerepet játszó számos tényezőn, és hogy – ebből a megfontolt helyről kiindulva – feltárd, hogy mely gyógyítási módok a legvalószínűbbek az adott egyensúlytalanságod gyökerének kezelésére és gyógyítására.

Az általunk fentebb ismertetett lehetőségek elsőre talán túlterhelőnek tűnhetnek. De a valóságban mindannyiunknak van egy különböző „sweet spot”-ja – egy egyedi belépési pont, amely, ha elérjük, lehetővé teszi a mélyebb gyógyulást.

Egyesek számára a pozitív változás lehetősége az étrend módosításában rejlik. Mások számára éppen a megfelelő gyógynövény, egy tökéletesen illeszkedő pránajáma, egy kontemplatív gyakorlat vagy az eszközök kombinációja az, ami ideális teret teremt a gyógyuláshoz.

Az ájurvéda nem egy gyors megoldás vagy ezüstgolyó megközelítés. De a hagyomány több mint ötezer éve állja az idő próbáját, és továbbra is segít és inspirálja az embereket szerte a világon.

Bár lehet, hogy egy kis erőfeszítésbe kerül, hogy megtaláljuk az egyensúly felé vezető utat – az allergia enyhítésének egyedi útját -, ez egy erőteljes utazás, amelyre érdemes elindulni. A magunk részéről őszintén reméljük, hogy támogatni tudjuk Önt ezen az úton. Élénk tavaszra, az allergia enyhítésére, és egy olyan életre, amelyet egyre javuló egészség és wellness jellemez.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →