A jövő „benzinkútjai”?

A most megnyitott Gigahubban egyszerre akár 180 jármű is feltölthető 15 perc alatt.

A most megnyitott Gigahubban egyszerre akár 180 jármű is feltölthető 15 perc alatt.

A birminghami NEC konferenciaközpontban megnyílt az Egyesült Királyság legnagyobb elektromos járműtöltő központja, amely akár 180 járművet is képes egyszerre 15 perc alatt feltölteni.

A több millió fontba kerülő létesítmény az Egyesült Királyságban a szupergyors töltők legnagyobb koncentrációját biztosítja egy helyen, miután a brit töltőinfrastruktúrába történt eddigi legnagyobb magánberuházás.

A központ 150 hét kilowattos váltakozó áramú töltőállomást és további 30 szupergyors, 300 kW-os egyenáramú töltőállomást kínál az autósoknak West Midlandsben, amelyekkel egy átlagos személygépkocsi körülbelül 15 perc alatt feltölthető.

A töltőállomás Birmingham külvárosában, az Egyesült Királyság autópálya-hálózatának csomópontjában található, az M42-es, az M6-os és az A45-ös autópálya, valamint a HS2 új vasútállomása mellett.

A helyszínt csütörtökön Jeremy Hunt kancellár nyitotta meg hivatalosan. Azt mondta, hogy az „úttörő” beruházás „jelentős lépés az elektromos járművek töltőinfrastruktúrájának országszerte történő kiépítésében”.

„Ez a legnagyobb magánbefektetés az elektromos töltés területén az Egyesült Királyságban, és hatalmas bizalmat szavaz Nagy-Britanniának a zöld iparágak vezető szerepébe” – mondta Hunt.

Andrew Cole, a NEC Group egyik igazgatója elmondta, hogy a konferenciaközpont kampuszán, amelynek évente 7 millió látogatója van, mostantól 12 óránként körülbelül 1000 elektromos autót tudnak feltölteni.

A „Gigahubot” az NEC, az EV Network független töltőinfrastruktúrával foglalkozó vállalat és a telephelyet üzemeltető BP Pulse fejlesztette ki.

Akira Kirton, a BP Pulse UK alelnöke elmondta, hogy a BP olajvállalat tulajdonában lévő vállalat akár 1 milliárd fontot is befektetne az Egyesült Királyság elektromosjármű-infrastruktúrájának felgyorsítása érdekében, „a megfelelő töltési sebességek megfelelő helyszíneken történő biztosításával”.

„Ebben az évtizedben több száz csomópontot tervezünk kiépíteni olyan helyeken, ahol az EV-vezetőknek szükségük van rájuk – városi területeken, főutakon és autópályákon, valamint olyan célpontokon, mint éttermek, kiskereskedelmi parkok és szállodák” – mondta.

Reza Shaybani, az EV Network társalapítója és vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyság meglévő hálózati infrastruktúrája „kulcsfontosságú szűk keresztmetszet a jövőbeni robusztus gyors töltési infrastruktúra kialakításában”.

„Ezért van az, hogy az olyan helyszínek, mint [a birminghami NEC], a hálózati csatlakozásról és az elektromos infrastruktúrához való közelségükről szólnak” – mondta.

„Olyan helyzetet képzelünk el, amikor 30 autó egyszerre fordul meg, és maximális energiát vesz fel. A helyszínt úgy terveztük meg, hogy ha az összes konnektor egyszerre van használatban, a hálózat megbirkózik azzal, hogy mindenkinek elegendő áramot biztosítson.”

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →