Brit hadsereg: a férfias megnevezési konvenciókat nemsemlegessé kellene tenni

Nemsemleges katonai névkonvenciók

A brit hadsereg vezetője elárulta, hogy tárgyalásokat folytatnak a jelenleg férfias rangok és titulusok, például a „gárdista” vagy a „lövész” nemsemleges elnevezéséről annak érdekében, hogy a szolgálatot a nők számára is befogadóbbá tegyék.

Sir Patrick Sanders tábornok, a vezérkari főnök (CGS) a Centre for Army Leadership Podcast vendégeként Henry Llewelyn-Usher ezredesnek nyilatkozva elmondta, hogy a „férfikódú” kifejezésekről „nagyon alaposan és keményen el kell gondolkodnunk”.

„Sok nőtől hallom, hogy ezek az apró dolgok azok, amelyek kirekesztenek – olyan, mintha azt mondanánk, hogy blokes, vagy guys – ez kódolt férfias nyelvezet” – mondta.

„Nem lehet megúszni, hogy a lövész és a gárdista, egy férfikódolt kinevezés és cím és identitás.

„Tudjuk, hogy jelenleg a nők tapasztalatai a hadseregünkben nem olyanok, mint amilyennek lenniük kellene – a legtöbben szeretik, de még mindig nem elég az, amit szeretnénk látni” – tette hozzá.

Felszólították a hadsereget, hogy vizsgálja felül a rangsorolási rendszerét, mivel egyes szerepköröknek nincs női vagy nemsemleges alternatívája.

Sir Patrick ugyanakkor elismeri, hogy vannak olyan nők a hadseregen belül, akik hevesen büszkék férfikódú rangjukra, és megemlített egy női szakaszparancsnokot, aki egy Servicewomen’s Network találkozón beszélt katonai tapasztalatairól, de azzal fejezte be, hogy azt mondta: „Legyünk nagyon egyértelműek, ne merészeljék elvenni tőlem ezt a rangot, mert büszke vagyok arra, hogy lövész vagyok. Ez az én rangom ugyanúgy, mint a tiéd”.

Mind a RAF, mind a Királyi Haditengerészet tett lépéseket a befogadóbb nyelvezet felé az elmúlt években.

A RAF 2021-ben elhagyta a „airman” és a „airwoman” kifejezést a „aviator” helyett.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →