Bankpánik: a First Republic Bank is becsődölt, a JPMorgan menti meg

A megállapodás részeként hétfőn nyolc államban 84 First Republic-fiók nyílik meg újra JPMorgan-fiókként.

A szabályozó hatóságok hétfőn átvették a First Republic Bank irányítását és eladták a JPMorgan Chase-nek, ami egy drámai lépés volt a pénzügyi rendszert megrázó, két hónapja tartó bankválság megfékezésére.

A First Republic, amelynek eszközeit a kamatlábak emelkedése megviselte, az életben maradásért küzdött, miután a múlt hónapban két másik hitelező is összeomlott, megijesztve a betéteseket és a befektetőket.

A First Republicot a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság vette át, majd azonnal eladta a JPMorgan-nak. Az ügyletet órákkal az amerikai piacok megnyitása előtt jelentették be, miután a tisztviselők a hétvégén összecsődültek.

Hétfőn később nyolc államban 84 First Republic-fiók nyílik meg újra JPMorgan-fiókként.

A JPMorgan „átveszi a First Republic Bank összes betétjét és lényegében az összes eszközét” – áll az F.D.I.C. közleményében. A szabályozó hatóság becslése szerint biztosítási alapjának mintegy 13 milliárd dollárt kell kifizetnie a First Republic veszteségeinek fedezésére. A JPMorgan azt is közölte, hogy az F.D.I.C. 50 milliárd dolláros finanszírozást biztosítana számára.

„A kormányunk felkért minket és másokat, hogy lépjünk közbe, és mi megtettük” – mondta Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója. Elmondta, hogy a tranzakció célja „a betétbiztosítási alap költségeinek minimalizálása”.

A felvásárlással a JPMorgan, amely már így is az ország legnagyobb bankja, még nagyobbá válik, és a washingtoni progresszív demokraták politikai ellenőrzését vonhatja maga után.

A First Republic annak ellenére bukott meg, hogy márciusban 30 milliárd dolláros mentőövet kapott az ország 11 legnagyobb bankjától. A JPMorgan közölte, hogy a 30 milliárd dollárt az ügylet lezárása után visszafizetik. Összességében a First Republic a 2008-as pénzügyi válság idején csődbe ment Washington Mutual után a második legnagyobb vagyonnal rendelkező amerikai bankként vonul be a történelembe.

A First Republic állami átvétele és eladása hét héttel azután történt, hogy a kormány átvette az ellenőrzést a Silicon Valley Bank és a Signature Bank felett, amelyek csődje sokkoló hullámot indított el az iparágban, és felvetette a félelmet, hogy más regionális bankokat is hasonló betétfutás veszélye fenyeget.

Sok banki szakértő szerint a First Republic megpróbáltatásai inkább a márciusi zavarokra adott késleltetett reakciót jelentették, mintsem a válság új szakaszának nyitányát. A befektetők és az iparági vezetők optimisták, hogy más közepes vagy nagy hitelezőknél nem áll fenn a csőd veszélye. Miközben a First Republic részvényei a múlt héten ismét zuhantak, más bankok részvényei alig mozdultak.

Az amerikai pénzügyi rendszernek rengeteg problémája van. A közelmúltban bekövetkezett bankcsődök és az emelkedő kamatlábak arra kényszerítették a bankokat, hogy visszafogják a hitelezést, ami megnehezítette a vállalkozások terjeszkedését és a magánszemélyek számára a lakás- és autóvásárlást. Ez az egyik oka annak, hogy a gazdaság az elmúlt hónapokban lelassult.

A JPMorgan részvényei mintegy 3 százalékkal emelkedtek a tőzsdei kereskedésben, míg az S&P 500-as részvényindex stagnálással nyitott.

„A First Republicról tudtuk, hogy a márciusi banki stresszhelyzetből hátramaradt befejezetlen ügyek fő tétele” – mondta Krishna Guha, az Evercore ISI globális politikai és jegybanki stratégiai csapatának vezetője. Elmondta, hogy várakozásai szerint – tekintettel arra, hogy a lefoglalásra széles körben számítottak – „ez nem fog nagymértékű tovagyűrűzést eredményezni a pénzügyi piacokon”.

A 30 milliárd dolláros készpénz-infúzió segített megnyugtatni a bankrendszerrel kapcsolatos általánosabb félelmeket, de nem oszlatta el a First Republic életképességével kapcsolatos aggodalmakat. Az 1985-ben alapított hitelező az év elején a 14. legnagyobb bank volt az Egyesült Államokban. Részvényei szinte teljes értéküket elvesztették, miután a Silicon Valley Bank megingásával kezdődően könyörtelenül meredek zuhanássorozatot produkáltak.

A First Republic végét hetekig tartó huzavona előzte meg, amikor a bank és tanácsadói vagy a bank megmentésére, vagy egy állami felvásárláson kívüli vevő megtalálására törekedtek. Az erőfeszítések azonban kudarcba fulladtak: Más bankok nem voltak hajlandóak megvásárolni a bankot vagy annak egyes részeit anélkül, hogy biztosítékot kaptak volna arra, hogy nem maradnak több milliárd dolláros veszteséggel. A múlt héten, egy riasztó eredményjelentést követően, amelyben a bank nyilvánosságra hozta, hogy az ügyfelek a betétek több mint felét kivonták, világossá vált, hogy a kormányzati felvásárláson kívül nincs más lehetőség.

A múlt hét végén az F.D.I.C. más pénzintézetekhez, köztük a JPMorgan Chase-hez, a PNC Financial Services-hez és a Bank of America-hoz fordult, hogy ajánlatot kérjen a First Republicra. Az ajánlattevőknek vasárnap délig kellett benyújtaniuk ajánlatukat. Az ajánlattételi folyamat részeként a bankokat arról is megkérdezték, hogy a bank mely részeit nem fogadnák el.

A másik két csődbe ment bankhoz – a Silicon Valley Bankhoz és a Signature-hoz – hasonlóan a First Republic is összeomlott a hitelek és befektetések súlya alatt, amelyek több milliárd dollár értéket veszítettek, mivel a Federal Reserve gyorsan emelte a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy ezek az eszközök sokkal kevesebbet érnek, a First Republic tehetős ügyfelei, akiknek többsége a tengerparton él, a lehető leggyorsabban elkezdték kivonni a pénzüket, a befektetők pedig eladták a részvényeket.

Múlt hétfőn a First Republic nyilvánosságra hozta, hogy az ügyfelek az év első három hónapjában 102 milliárd dollárnyi betétet vontak ki, ami jóval több mint a fele a 2022 végén birtokolt 176 milliárd dollárnak. Azt is közölte, hogy 92 milliárd dollárt vett fel kölcsön, főként a Fedtől és a kormány által támogatott hitelezési csoportjaitól, ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy a pénzügyi ágazat végső menedékként szolgáló hitelezőihez kellett fordulnia, hogy nyitva tartsa az ajtókat.

A bank zord pénzügyi kimutatása csak a befektetők legrosszabb félelmeit táplálta – hogy az F.D.I.C.-nek át kell vennie a bankot.

Csütörtök estére a First Republic és tanácsadói tisztában voltak azzal, hogy az állami átvételen kívül nincs más lehetőségük. Az F.D.I.C. a Guggenheim Partners pénzügyi tanácsadó céggel dolgozott együtt a folyamaton, három, a helyzetet ismerő személy szerint.

A szövetségi szabályozó hatóságok védekező üzemmódban vannak. A múlt héten a Fed és az F.D.I.C. olyan jelentéseket tett közzé, amelyekben bírálták magukat, amiért nem szabályozták megfelelően a Silicon Valley Bank and Signature-t. A jelentések a bankokat rossz irányítással és túlzott kockázatvállalással is vádolták.

A First Republicnak sok ügyfele volt a start-up iparban – hasonlóan a Silicon Valley Bankhoz – és a pénzügyi iparban, köztük vezető bankárok és fedezeti alapkezelők. Számos számláján több mint 250 000 dollár volt, ami a szövetségi betétbiztosítás határértéke.

A First Republic összeomlása tovább növelheti a gazdasági lassulással kapcsolatos aggodalmakat. A Silicon Valley Bank csődjével kezdődött felfordulás óvatosabbá tette a bankokat és a befektetőket, mondják iparági szakértők és közgazdászok. Ez az óvatosság pedig megnehezítheti és költségesebbé teheti a hitelezést, ami akadályozhatja az üzleti terjeszkedést és a munkaerő-felvételt.

Guha úr szerint a First Republic bezárása miatt a Fed a szerdai ülésén valószínűleg negyed százalékpontos kamatemelésre készül, ahogyan arra széles körben számítottak. Sőt, szerinte ez „megtisztíthatja a terepet” egy ilyen lépéshez, mivel megszűnik a kockázat és a bizonytalanság egy elhúzódó forrása.

Guha úr szerint azonban a banki problémák az „akut” fázisból a „krónikus” fázisba lépnek: A többi hitelező a First Republic és a közelmúltban történt más bankcsődök alapján megpróbálhatja megerősíteni saját pozícióit azáltal, hogy óvatosabbá válik a hitelezésben.

„A banki stressz makrogazdasági hatásai talán még csak a kibontakozás korai szakaszában vannak” – mondta Guha úr.

A bank vezetői az általa kiszolgált ügyféltípusok – nagy részük multimilliomos – miatt gyakran beszéltek a bank üzleti modelljének biztonságáról és növekedéséről. Ügyfélkörében kevés volt a nemfizetés, de a bank jelzáloghiteleket vállalt, amikor a kamatlábak nagyon alacsonyak voltak, és ahelyett, hogy eladta volna őket befektetőknek, inkább a könyveiben tartotta őket. A First Republic nagy mennyiségű lakáshitel-állománya az elmúlt évben minden alkalommal értékét vesztette, amikor az új hitelek jelzálogkamatlába emelkedett.

Más regionális hitelezők, mint például a Utah állambeli Zions Bank és a Los Angeles-i PacWest, gyorsabban megerősödtek, mint a First Republic, és banki elemzők nem látnak újabb összeomlást küszöbön állni. Az S&P 500-as részvényindexben szereplő összes többi bank részvényei emelkedtek pénteken, még akkor is, amikor a First Republic részvényei több mint 40 százalékos mínuszban zárták a napot a kormányzati átvételre való várakozás miatt.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →