Minden eddiginél kevesebb tinédzser vallja magát heteroszexuálisnak

Az új adatok szerint minden negyedik középiskolás diák homoszexuálisnak, biszexuálisnak vallja magát, vagy jelenleg megkérdőjelezi a szexualitását.

A Centers for Disease Control and Prevention 17 232 diák éves jelentése szerint 2021-ben a 14 és 18 év közötti tizenévesek mintegy háromnegyede állította, hogy csak az ellenkező nemhez vonzódik.

A fennmaradó válaszadók közel 12%-a biszexuálisnak, valamivel több mint 3%-a melegnek vagy leszbikusnak tartotta magát, 9% pedig az „egyéb” jelzőt jelölte meg – ide tartozhatnak azok, akik pánszexuálisnak vagy aszexuálisnak vallják magukat, vagy „megkérdőjelezték” a szexualitásukat.

A legfrissebb adatok szerint rekordszámú az olyan fiatalok száma, akik nem vallják magukat heteroszexuálisnak – körülbelül minden negyedik diák.

Az LMBTQ-emberek száma évről évre tovább nő. A Gallup februárban közzétett felmérése szerint a felnőtt amerikaiak 7,2%-a „valami más, mint heteroszexuális”, a legnagyobb arányban a Z generációhoz tartozott.

A queer fiatalok számának emelkedése azonban nem biztos, hogy azt jelenti, hogy kevesebb ember heteroszexuális – inkább azt jelzi, hogy egyre több embernek esik jól, hogy nyíltan őszintén vállalja szexuális irányultságát és identitását. Ez különösen igaznak tűnik a fiatalabb generáció körében, akik krónikusan online vannak.

„A közösségi média hozzájárult ehhez a láthatósághoz, hogy vannak olyan lehetőségek, amelyek korábban nem voltak elérhetőek” – mondta korábban Ritch Savin-Williams, a Cornell fejlődéspszichológia professzora a The Postnak. „Pozitív értelemben azt mondja, hogy ‘Hé, nézd, nem kell beleilleszkedned ezekbe a dobozokba'”.

Annak ellenére, hogy a melegség vagy biszexualitás "trendnek" számít, a szakértők szerint a queer egyének fokozottabb elfogadása miatt az emberek jobban érezték magukat, amikor kinyilatkoztatták magukat.
Annak ellenére, hogy a melegség vagy biszexualitás „trendnek” számít, a szakértők szerint a queer egyének fokozottabb elfogadása miatt az emberek jobban érezték magukat, amikor kinyilatkoztatták magukat.

Annak ellenére, hogy a queer lét egy múló divathullám, Savin-Williams megjegyezte, hogy „nem arról van szó, hogy a nem heteroszexuálisnak vallók abszolút száma nőtt”, hanem arról, hogy egyre többen hajlandóak ezt kifejezni és „kinyilvánítani”.

A tolerancia irányába mutató tendencia azonban meghiúsulhat olyan helyeken, mint Florida, ahol a „Ne mondd, hogy meleg” törvénytervezet az állami törvényhozóknak köszönhetően egyre terjed, miközben az aggódó szülők és aktivisták azzal érvelnek, hogy a queer fiatalok emiatt kevésbé érzik magukat szívesen látottnak.

Az Ifjúsági Kockázati Viselkedésfigyelő Rendszerében a CDC sürgette az iskolákat, hogy teremtsenek „befogadóbb” környezetet a queer tizenévesek számára, olyan kezdeményezéseket javasolva, mint a nemi és szexuális szövetségek, a biztonságos terek kialakítása és a zaklatás elleni irányelvek érvényesítése.

Az ügynökség azt is megállapította, hogy az LMBTQ diákok közel 70%-a „tartósan szomorú vagy reménytelen érzéseket” tapasztalt, és több mint felük rossz mentális egészséggel küzdött.

Az LMBTQ diákok nagyobb valószínűséggel tapasztaltak szomorúságot és reménytelenséget, rossz mentális egészséget, kábítószerrel való visszaélést, szexuális erőszakot, zaklatást és öngyilkossági gondolatokat vagy viselkedést.

Az elmúlt évekhez képest számos kategória rossz irányba mutatott emelkedő tendenciát.

„A korábbi jelentésekhez hasonlóan továbbra is egyenlőtlenségeket tapasztalunk [a mentális egészség terén] a leszbikus, meleg, biszexuális, kérdező vagy más nem heteroszexuális identitásúnak valló, vagy bármilyen azonos nemű szexuális partnerrel rendelkező diákok [és] társaik között” – áll a CDC jelentésében.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →