Egy mexikói cég 3D nyomtatott téglát készít tojáshéjból

A cég kidobott tojáshéjakból készít 3D nyomtatásban felhasználható építőanyagokat.

Ez lehet az építőipar jövője?

A MANUFACTURA egy mexikói vállalat, amely magát „multidiszciplináris tervezőstúdiónak nevezi” egy új épülettervezési folyamatot hozott létre, amely gyors és környezetbarát. A cég az Instagram-oldaluk szerint kidobott tojáshéjakból készít 3D nyomtatásban felhasználható építőanyagokat.

Így a Tojáshéj Projekt nevű új kezdeményezés két kérdéssel foglalkozik: a kerámiaipar káros környezeti hatásaival, valamint az élelmiszer- és szervesanyag-pazarlás jelentős mértékével Mexikóban. A kerámiaipar hírhedt arról, hogy a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásából származó gázkibocsátása igen magas és túlzott mennyiségű hulladékot termel.

Ezért döntött úgy a MANUFACTURA, hogy egy helyben beszerzett, könnyen fellelhető és könnyű hulladéktermék: a tojáshéj felhasználásával új szerkezeteket készít. A tojáshéj bio kötőanyagokkal kombinálva olyan keverékké alakul át, amely égetés nélkül képes megszilárdulni. A keverék ideális a 3D nyomtatásban való felhasználásra.

A végeredmény egy tojáshéj téglafal, amely összesen 105 különböző blokkból áll, amelyek az alakjuk alapján vannak összerakva és egy tojáshéj oszlop, amely 26 darabból áll, amelyek a formájukkal teremtenek stabilitást. A falhoz és az oszlophoz szükséges nyersanyagokat Mexikóváros különböző éttermeiből származó, két hónapon keresztül összegyűjtött hulladékból szerezték be.

Egy nagyon is szükséges melléktermék

Ez az új projekt a számítógépes tervezést és a digitális gyártást ötvözi úgy, hogy a hulladékot hasznos és szükséges melléktermékké alakítsa át. Emellett felhívja a figyelmet Mexikó szennyezési problémáira és a kerámiaipar környezeti hatásaira.

A MANUFACTURA-nak sikerült sikeresen bevezetnie egy új és környezetbarát gyártási módszert, amely a termelés és az élet környezettudatos körforgásos rendszeréhez vezethet. Eközben a cég új foglalkoztatási forrásokat is bevezet.

A 3D-nyomtatott téglák számos esetben nyújtanak felhasználási lehetőséget világszerte, sőt potenciálisan még az űrben is. A NASA 2022 októberében felkérte a tudósokat, hogy dolgozzanak ki új, okos módszereket a Holdon és a Marson uralkodó zord körülményeknek ellenálló holdi bázisok építésére. A Közép-Floridai Egyetem tudósai által végzett kísérletek kimutatták, hogy a jövőbeli holdi űrhajósok a holdi regolitból és sós vízből készült 3D-nyomtatott téglákat használhatnák otthonaik építéséhez.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →