El fogod hinni! Az USA kilőtte a kínai „kém” léggömböt az Atlanti-óceán felett. Videóval!

Balra: Készletfotó - F22 Raptor. Jobbra: Kínai "kémlelő" léggömb repül Charlotte NC, USA felett 2023. február 04-én.

Peking elítélte, hogy az amerikai hadseregnek szombaton le kellett lőnie egy kémballojukat és közölte, hogy fenntartja a „válaszadás” jogát.

A léggömb, amely becslések szerint három iskolabusz méretű lehetett, 60 ezer láb magasságban repült és stratégiai fontosságú amerikai katonai létesítmények felett haladt el – jelentette az amerikai média.

„Sikeresen leszedték és szeretnék gratulálni a pilótáinknak, akik ezt tették” – tapsolt Joe Biden amerikai elnök a léggömböt kipukkasztó csapatnak.

Az elnök korábban kiadta a parancsot, hogy a ballont víz fölött hozzák le, hogy elkerüljék a polgári lakosság esetleges károsodását.

A Szövetségi Légügyi Hivatal és a parti őrség a levegőben és a vízen is megtisztította a becsapódási terület környékét.

Közben Kína megtorlásul azt állította, hogy az átrepülés egy „polgári” repülőgép balesete volt és következményekkel fenyegetőzött.

A kínai léggömb kilövésének pillanatai

Kína „határozottan ki fog állni az érintett vállalat törvényes jogai és érdekei mellett, ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy válaszul további lépéseket tegyen” – áll a kínai külügyminisztérium közleményében.

Ez a legutóbbi incidens tovább súlyosbította az amúgy is feszült amerikai-kínai viszonyokat, ami arra késztette Antony Blinken külügyminisztert, hogy lemondjon egy nagyszabású pekingi utat, amelynek célja a feszültségek enyhítése volt.

A léggömb kipukkadt, a feszültség nő

Az üldözött hatalmas fehér gömböt szombat reggel észlelték Carolinas felett, amint az Atlanti-óceán partjai felé közeledett.

Egy F-22-es vadászrepülőgépről indított rakéta lyukasztotta ki, miközben körülbelül hat tengeri mérföldre volt a partoktól a dél-karolinai Myrtle Beachen.

Korábban több médiabeszámoló is elmondta, hogy az amerikaiak egész héten az eget bámulták, vajon elhaladt-e felettük a léggömb.

A Grand Strand, a nyugdíjasokat és turistákat vonzó, több kilométeres strandjairól ismert, népes régiót a léggömb felbukkanása miatt izgalom töltötte el.

„Kína határozottan helyteleníti és tiltakozik a civil pilóta nélküli léghajó elleni amerikai támadás elleni erőszakos fellépés ellen” – áll a kínai külügy vasárnapi közleményében.

A közlemény azzal folytatódott, hogy Peking „többször” tájékoztatta az amerikai felet arról, hogy a léghajó csak polgári célokra szolgált és véletlenül lépett be az ország területére.

Ballonfenyegetés: „túlreagálás” lenne?

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódtak a léghajó lezuhanása miatt, amelyet a Fehér Ház kínai kémléghajóként kezelt.

A léghajóval való fenyegetést az amerikai ellenfél „nyilvánvaló túlreagálásnak és a nemzetközi gyakorlat súlyos megsértésének” nevezte.

Nem világos, hogy a két óriáshatalom hogyan fog továbblépni az elkövetkező időben.

Eközben az Atlanti-óceán amerikai felségvizein zajlanak a ballontörmelékek mentési munkálatai.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →