Érettségi 2023, minden amit tudnod kell

Érettségi 2023, minden amit tudnod kell. Érettségi dátumok, Érettségi követelmények, Érettségi jelentkezés, Érettségi tételek, Érettségi időpontok, Szóbeli érettségi időpontok, Érettségi feladatsor, Matek érettségi, Matematika érettségi, Történelem érettségi, Informatika érettségi.

Bevezető

Az érettségi egy fontos esemény az életünkben, amely meghatározza, hogy milyen további tanulási lehetőségek állnak rendelkezésre számunkra. A diákok megszerzik az érettségijeiket majd a következő lépés a felsőoktatás vagy a munka világa. Ennek ellenére, az érettségi körül sok kérdés merül fel, például a dátumok, követelmények, jelentkezési folyamat, tételek, időpontok, feladatsorok és a tárgyak specifikus érettségi követelményei (matek, matematika, történelem, informatika stb…) kapcsán. Az alábbi cikk minden kérdést megválaszol, hogy felkészüljünk a 2023-as érettségi dátumokra és a hozzá kapcsolódó feladatokra.

Érettségi 2023 követelmények

Az érettségi egy vizsga, amelynek sikeres teljesítése azt jelenti, hogy az érettségiző sikeresen végzett egy középiskolában az érettségi feladatsort teljesítette. A követelmények meghatározása az adott ország oktatási rendszerétől függ, de általában az érettségire a következők vonatkoznak:

  1. Az alapképzési program átfogó ismerete: az érettségizőnek a középiskolában elsajátított alapképzési program átfogó ismeretét kell bizonyítania.
  2. Az egyes tantárgyak alapismerete: az érettségizőnek az adott tantárgyak (például matematika, történelem, informatika stb…) alapismereteit kell bizonyítania.
  3. Az érettségi tételek megoldása: az érettségizőnek az érettségi tételek megoldásával kell bizonyítania ismereteit és képességeit.

Az érettségi követelményeknek való megfelelés alapja a középiskolai oktatás során elsajátított ismeretek és képességek átfogó értékelése. Az érettségi vizsga a középiskolai oktatás záróeseménye és sikeres teljesítése alapfeltétele az továbbtanulás, munkavállalás vagy más tervek megvalósításának.

Érettségi jelentkezés

Az érettségi jelentkezés időpontjai és határidői: Az érettségi vizsga két vizsgaidőszakban, május-júniusi és október-novemberi vizsgaidőszakban történhet. A jelentkezési lapot az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani. Jelentkezési határidő február 15-e a május-júniusi vizsgaidőszak esetén, szeptember 5-e az október-novemberi vizsgaidőszak esetén. Ha a határidő elmulasztásra kerül, nyolc napon belül igazolási kérelmet lehet benyújtani a jelentkezést fogadó intézménybe.

Felsőoktatási intézménybe történő jelentkezés: Az érettségi vizsga és a felsőoktatási felvételi eljárásba külön-külön kell jelentkezni. A felsőoktatási jelentkezési határidő február 15-e és a felvi.hu honlapon, e-felvételi használatával történik. A két jelentkezés nem váltja ki vagy helyettesíti egymást.

2023-as érettségi vizsga

Érettségi tételek

Az érettségi vizsga során a diák a témakörök szerint meghatározott tételekből választhat. A tételek kiválasztásának folyamata az érettségi jelentkezéskor kezdődik. Az érettségi tételek kiválasztásának folyamata az érettségi vizsgaszabályzat szerint történik.

Az érettségi tétel előkészülete fontos a vizsga sikeres teljesítéséhez. Az előkészület alapja a tanuló által tanult ismeretek felelevenítése és rendszerezése, valamint a tételre vonatkozó ismeretek bővítése. Az előkészület része a tananyag rendszeres átismétlése, a tételre vonatkozó információk keresése, az idővel való kalkulálás, a vizsga formájának megismerése. Az érettségi vizsga sikeres teljesítéséhez szükséges, hogy a diák megfelelően felkészüljön a tételre.

Érettségi időpontok

Az 2023. évi május-júniusi érettségi vizsgák dátumai:

  1. Emelt szintű írásbeli érettségi vizsga: 2023. május 5-26.
  2. Középszintű írásbeli érettségi vizsga: 2023. május 5-26.
  3. Szóbeli érettségi vizsga (emelt szintű): 2023. június 7-14.
  4. Szóbeli érettségi vizsga (középszintű): 2023. június 19-30.
Emelt szintű írásbeli érettségi vizsgaKözépszintű érettségi írásbeli vizsgaIdőpont
nemzetiségi nyelv és irodalomnemzetiségi nyelv és irodalommájus 5., 8.00
magyar nyelv és irodalommájus 8., 9.00
matematikamatematikamájus 9., 9.00
történelemtörténelemmájus 10., 9.00
angol nyelvangol nyelvmájus 11., 9.00
német nyelvnémet nyelvmájus 12., 9.00
informatika, digitális kultúramájus 15., 8.00
ének-zene, belügyi rendészeti
ismeretek
ének-zene, belügyi rendészeti
ismeretek
május 15., 14.00
biológiabiológiamájus 16., 8.00
társadalomismeret, közigazgatási
ismeretek
május 16., 14.00
ágazati szakmai vizsgatárgyak,
ágazaton belüli specializáció
szakmai vizsgatárgyak
ágazati szakmai vizsgatárgyak,
ágazaton belüli specializáció
szakmai vizsgatárgyak
május 17., 9.00
kémiakémiamájus 18., 8.00
földrajzföldrajzmájus 19., 8.00
orosz nyelv, egyéb, más vizsganapon
nem szereplő nyelvek
orosz nyelv, egyéb, más vizsganapon
nem szereplő nyelvek
május 19., 8.00
gazdasági ismeretek, honvédelmi
alapismeretek
honvédelmi alapismeretek,
természettudomány, pszichológia
május 19., 14.00
informatika, digitális kultúramájus 22., 8.00
latin nyelv, héber nyelvlatin nyelv, héber nyelvmájus 22., 14.00
fizikafizikamájus 23., 8.00
vizuális kultúravizuális kultúramájus 23., 14.00
francia nyelvfrancia nyelvmájus 24., 8.00
filozófiafilozófiamájus 24., 14.00
spanyol nyelvspanyol nyelvmájus 25., 8.00
mozgóképkultúra és médiaismeret,
dráma
mozgóképkultúra és médiaismeret,
dráma
május 25., 14.00
olasz nyelvolasz nyelvmájus 26., 8.00
A 2023. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgák
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsgaKözépszintű szóbeli érettségi vizsgaIdőpont
szóbeli vizsgákjúnius 7-14.
szóbeli vizsgákjúnius 19-30.
A 2023. évi május-júniusi szóbeli érettségi időpontok

Az egyes tantárgyak írásbeli érettségi vizsga időpontjai május 5. és május 26. között vannak megadva, a szóbeli vizsgák időpontjai pedig június 7. és június 30. között. Az időpontok az adott tantárgytól függően május 5-én, 8-án, 9-én, 10-én, 11-én, 12-én, 15-én, 16-án, 18-án, 19-én, 22-én, 23-án, 24-én, 25-én vagy 26-án tartanak.

Nyilvánosan elérhető érettségi anyagok

Az Oktatási Hivatal folyamatosan hozza nyilvánosságra a 2023-as érettségi vizsgával kapcsolatos anyagokat, beleértve a vizsgakövetelményeket, a jelentkezéssel kapcsolatos szabályokat, valamint a mentesítések szabályait. Az érettségi követelményeket az egyes tárgyakból itt nézhetik meg, a jelentkezési szabályokat pedig itt, a mentesítési szabályokat pedig itt. Jelentkezni csak februárban kell.

Az legfontosabb változások és az új felvételi szabályok itt tekinthetőek meg.

Záró gondolatok

Az érettségi a középiskolai oktatás záróeseménye, amely meghatározza a diákok jövőbeli lehetőségeit. Az érettségi követelmények az adott ország oktatási rendszerétől függnek, de általában az érettségizőnek a középiskolában elsajátított alapképzési program átfogó ismeretét és az egyes tantárgyak alapismereteit kell bizonyítania. A sikeres érettségi vizsga alapfeltétele a továbbtanulásnak, munkavállalásnak vagy más terveknek a megvalósításának.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →