Brit Kolumbia lesz az első tartomány Kanadában, amely dekriminalizálja a heroint, a fentanilt, a kokaint és más kemény drogokat

Droghasználat, Downtown Eastside negyed East Hastings.

Kanada egyik legnagyobb tartománya folytatja tervét, miszerint az ország első tartományaként több kemény drogot is dekriminalizáljon.

Keddtől kezdve a 18 évnél idősebb brit kolumbiai lakosok legfeljebb 2,5 gramm kábítószert, például kokaint, heroint, fentanilt, metamfetamint és morfiumot tarthatnak maguknál – számolt be a BBC.

Brit Columbia engedélyt kapott a kormánytól, hogy három évig kipróbálhassa a tervet, amikor a drogok továbbra is illegálisak lesznek, de a 2,5 grammnál kevesebbet magánál tartókat nem fogják letartóztatni, vádat emelni vagy elkobozni.

Ehelyett a kábítószert maguknál tartó lakosoknak tájékoztatást nyújtanak majd az egészségügyi és szociális szolgáltatásokról.

„A kábítószer-fogyasztó emberek dekriminalizálása lebontja a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos félelmet és szégyent és biztosítja, hogy biztonságosabban forduljanak életmentő támogatásokhoz” – mondta a tervről Jennifer Whiteside, Brit Kolumbia mentális egészségért és függőségekért felelős minisztere.

Egy férfi egy "eight ball"-t, azaz 3,5 gramm fentanilt mutat az East Hastings Street mentén.
Egy férfi egy „eight ball”-t, azaz 3,5 gramm fentanilt mutat az East Hastings Street mentén a Downtown Eastside negyedben 2022. május 3-án, kedden a brit kolumbiai Vancouverben. (Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images)

Carolyn Bennett, Kanada mentális egészségért és függőségekért felelős szövetségi minisztere szerint a lépés „monumentális váltás a drogpolitikában, amely a további kriminalizálással szemben a bizalmi és támogató kapcsolatok előmozdítását részesíti előnyben az egészségügyi és szociális szolgáltatásokban”.

A terv szószólói azt remélik, hogy a terv a túladagolásos halálesetek megugrását kezeli majd, amely 2016 óta 10 000 ember halálát okozta Brit Kolumbiában. Ekkor az ország közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a kábítószerrel kapcsolatos halálesetek számát – számolt be a CBC.

A terv számos kanadai kritikusa szerint nem megy elég messzire és a 2,5 gramm túl alacsony küszöbérték, amely nem fog változást hozni a nagy mennyiségű kábítószert fogyasztó felhasználók számára.

„A dekriminalizáció szerintem azt jelentené, hogy ha valaki személyes használatra tart magánál egy anyagot, akkor az személyes használatra van és a rendőrségnek ebben nem kellene szerepet játszania. … Hogy mit használsz személyes szükségleteidre, az a te döntésed” – mondta Lisa Lapointe, Brit Columbia vezető halottkémje a CBC-nek.

Amy Evans, a Túladagolás-megelőzési Társaság vezetője egy adag naloxont, az opioid-túladagolást gyorsan visszafordító gyógyszert visz magával az OPS-nél a Downtown Eastside negyedben.
Amy Evans, a Túladagolás-megelőzési Társaság vezetője egy adag naloxont, az opioid-túladagolást gyorsan visszafordító gyógyszert visz magával az OPS-nél a Downtown Eastside negyedben 2022. május 3-án, kedden Vancouverben, Brit Columbia államban. (Gary Coronado / Los Angeles Times / Getty Images)

Néhányan nyilvánosan ellenezték a kábítószerek dekriminalizálását, köztük Chuck Doucette, a kanadai drogprevenciós hálózat elnöke, aki szerint „a kábítószer-fogyasztás megkönnyítése olyan, mint a palliatív ellátás”.

„Ezzel csak lassú halálra ítéljük őket a drogok miatt, míg ha leszoktatjuk őket, visszaadjuk nekik az életet” – mondta Doucette a New York Times-nak hozzátéve, hogy a terv „kibúvó” és a drogfogyasztóknak segítséget kellene nyújtani az okok kezelésében, „amelyek miatt eleve drogozni kezdtek”.

Mások rámutattak, hogy a két évvel ezelőtt életbe léptetett hasonló terv Oregonban nem hozott jelentős eredményeket és Brit Kolumbiában a legtöbb túladagolásos haláleset a városközpontokban történik, ahol a kábítószereket már ténylegesen dekriminalizálták – számolt be a National Post.

Ki is vajon Persze Pál?

Persze Pál, korunk megtestesült irodistája, életét az "ezvan.net" nagysikernek semmilyen téren nem örvendő oldalának szentelte, időt és energiát nem spórolva azzal, hogy Neked a legfrappánsabb tartalmakat szolgáltassa 0-24-ben. Nevezhetjük akár korunk felsőkategóriás élettelen robotjának is ha úgy tetszik.

További hírek Persze Páltól →